Diós csiga recept
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál étolaj
- 1 kk só
- 2 evőkanál cukor
A dagasztáshoz:
- szükség szerint tej (kb. 3 dl)
A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- reszelt citromhéj
- 5 dkg olvasztott vaj
A csigák kenéséhez:
- 5 dk olvasztott vaj
A csigák locsolásához:
- 1,5 dl tej
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba, bele keverjük a sót, a tojásokat,porcukrot és a megkelt élesztőt.
Annyi langyos tejjel dagasztjuk be,hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.(nálam , kb 3 dl volt)
Ezután hozzá dolgozzuk az étolajat,addig dagasztjuk,míg szép szálas tésztát nem kapunk. A kelesztőtál fedelét rátettem és kitettem a napra,duplájára kelt rövid időn belül. A tölteléknél a cukrot a dióval,viaszmentes reszelt citromhéjjal összekevertem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam,1 cm vastagra nyújtottam. Olvasztott vajjal lekentem,a tölteléket rászórtam egyenletesen. Feltekertem, mint a bejglit,minden tekerésnél a tésztát lekentem olvasztott vajjal,hogy a töltelék rátapadjon.
1,5 cm vastagra szeleteltem,majd szilikonos sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztattam. Olvasztott vajjal lekentem a csigákat és még 20 percet kelni hagytam.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a csigákat betettem sülni. A sütés vége felé vaníliás tejjel meglocsoltam és készre sütöttem.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintettem. Nagyon finomak lettek.
Jó étvágyat hozzá!