Diós csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó
Diós csiga

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 kk só
  • 2 evőkanál cukor

A dagasztáshoz:

  • szükség szerint tej (kb. 3 dl)

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

A csigák kenéséhez:

  • 5 dk olvasztott vaj

A csigák locsolásához:

  • 1,5 dl tej
  • 1 vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba, bele keverjük a sót, a tojásokat,porcukrot és a megkelt élesztőt.

Annyi langyos tejjel dagasztjuk be,hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.(nálam , kb 3 dl volt)

Ezután hozzá dolgozzuk az étolajat,addig dagasztjuk,míg szép szálas tésztát nem kapunk. A kelesztőtál fedelét rátettem és kitettem a napra,duplájára kelt rövid időn belül. A tölteléknél a cukrot a dióval,viaszmentes reszelt citromhéjjal összekevertem.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam,1 cm vastagra nyújtottam. Olvasztott vajjal lekentem,a tölteléket rászórtam egyenletesen. Feltekertem, mint a bejglit,minden tekerésnél a tésztát lekentem olvasztott vajjal,hogy a töltelék rátapadjon.
1,5 cm vastagra szeleteltem,majd szilikonos sütőpapírral fedett tepsibe sorakoztattam. Olvasztott vajjal lekentem a csigákat és még 20 percet kelni hagytam.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem és a csigákat betettem sülni. A sütés vége felé vaníliás tejjel meglocsoltam és készre sütöttem.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintettem. Nagyon finomak lettek.

Jó étvágyat hozzá!