Csokis meggyes-mákos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 0,5 kg finomliszt
- 2 dkg élesztő
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2,5-3 dl tej
- reszelt citromhéj
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez és díszítéshez:
- csokis meggylekvár
- 7 evőkanál darált mák
- 3 evőkanál porcukor
- pár szem magozott meggy
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés cukros tej
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk és kb 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük letakarva.
Ha megkelt, annyit leveszünk belőle, amiből majd 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani.
A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm szélesre és kb 10-12 cm hosszúra. A megmaradt részre rákenjük a csokoládés meggylekvárt, rászórjuk a cukros darált mák felét és az egészet feltekerjük.
Kör alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott része belül legyen.
A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe (a széleit egy picit a karikába tekert tésztához nyomkodjuk), megkenjük csokis meggylekvárral, megszórjuk cukros mákkal, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk.
Az egészet lekenjük felvert tojással és hagyjuk kb 30 percet kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Kb 30-35 perc alatt sül meg, de ez sütőtől függ.
Amikor megsült, kivesszük és még forrón lekenjük cukros tejjel. A közepét megkenjük csokis meggylekvárral és rászórjuk a kimagozott meggyet!
Jó étvágyat kívánok hozzá!