Csokis meggyes-mákos kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5-3 dl tej
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez és díszítéshez:

  • csokis meggylekvár
  • 7 evőkanál darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • pár szem magozott meggy
  • 1 tojás
  • kevés cukros tej

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk és kb 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük letakarva.

Ha megkelt, annyit leveszünk belőle, amiből majd 3 db kb. 10 cm átmérőjű kerek tésztát tudunk nyújtani.

A többi tésztát téglalap alakúra nyújtjuk. A hosszabbik felét bevagdossuk 2 cm szélesre és kb 10-12 cm hosszúra. A megmaradt részre rákenjük a csokoládés meggylekvárt, rászórjuk a cukros darált mák felét és az egészet feltekerjük.

Kör alakúra formázzuk úgy, hogy a bevágott része belül legyen.

A maradék kis tésztadarabot 3 részre osztjuk, kb 10 cm átmérőjű kerek formára nyújtjuk, beletesszük a karika közepébe (a széleit egy picit a karikába tekert tésztához nyomkodjuk), megkenjük csokis meggylekvárral, megszórjuk cukros mákkal, majd ráhelyezzük a következő kerek tésztát, azt is megkenjük-megszórjuk, majd az utolsó tésztát is rárakjuk.

Az egészet lekenjük felvert tojással és hagyjuk kb 30 percet kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és megsütjük. Kb 30-35 perc alatt sül meg, de ez sütőtől függ.

Amikor megsült, kivesszük és még forrón lekenjük cukros tejjel. A közepét megkenjük csokis meggylekvárral és rászórjuk a kimagozott meggyet!

Jó étvágyat kívánok hozzá!