Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szőlős csigatorta recept

Szőlős csigatorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    26 cm-es tortaformához:
    Tészta:

    • 30 dkg liszt
    • csipet só
    • 2 ek cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,5 dl tej
    • 2 dk élesztő
    • 5 dkg vaj + a lekenéshez

    Töltelék:

    • 4-5 ek kristálycukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2 tk őrölt fahéj
    • reszelt citromhéj
    • 30 dkg (othello) szőlő

    Citrommáz:

    • pár kanál porcukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • citromlé

    Elkészítése:

    A tojást jól kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat és a tejet is. Ezután beleöntjük a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd szintén beleöntjük az üstbe. Ezután rámorzsoljuk az élesztő, majd elindítjuk a dagasztó programot (természetesen kézzel is belehet dagasztani a tésztát). A megdagasztott tésztát langyos helyen kb egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, majd kb 40*30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ezután olvasztott vajjal lekenjük, majd megszórjuk a fahéjas cukorral és a szőlővel. A kristálycukrot keverjük össze a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal. Ezután egyenletesen szórjuk rá az előzőleg vajjal lekent tésztára. A szőlőt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le és szintén szórjuk rá a fahéjas-cukor tetejére. Ezután tekerjük fel, majd éles késsel, vágjuk fel 8 egyforma részre.

    A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd lapjával helyezzük bele a csigákat. Ezután egy konyharuhával takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük kb 30 percig.

    A sütőt melegítsük elő, majd helyezzük be a tortaformát és közepes hőfokon süssük 30-35 perc alatt készre a csigákat (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem).

    A citrommázhoz a porcukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és annyi citromlével, hogy egy sűrűbb állagú masszát kapjunk.

    A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni a csigákat, majd csorgassuk rá a tetejére a citrommázat.

    Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd a csigákat óvatosan szétválasztva kínáljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá