Paprikás csiga recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg cukor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tk só
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 60 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg cukor
- 4 ek őrölt pirospaprika
Kenéshez:
- 1 ek olaj
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk felfutni.
A lisztet beleszitáljuk egy tálba, elkeverjük benne a sót. Kis mélyedést csinálunk a közepében, és hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a maradék cukrot. Felolvasztjuk a vajat/margarint, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Dagasztás közben a tészta mellé, a tál oldalához kanalanként adogatjuk az olvasztott vajat/margarint. Minden kis adag zsiradékot alaposan beledagasztunk a tésztába, utána adjuk csak hozzá a következő kanálnyit. Alapos dagasztás után meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, annyira, hogy ecsettel könnyen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett, langyos deszkára borítjuk, és kb. 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Kenőtollal, vagy ecsettel egyenletesen elkenjük rajta a vajat. Összekeverjük az őrölt paprikát a cukorral, és egyenletesen elszórjuk a tésztán, hogy mindenhol fedje. A hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, és másfél ujjnyi tekercseket vágunk le.
Kivajazott (vagy kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt ) tepsibe rakjuk a csigákat, nem túl szorosan egymás mellé. Hagyjunk egy kis helyet, hogy kelés közben ne érjenek össze. Megkenjük a csigák oldalát olajjal, vagy olvasztott vajjal.
Letakarjuk a tésztát, és bekapcsoljuk a sütőt. Amíg a sütő melegszik, a tészta is megkel.
30 percnyi kelesztés után 180 fokon, hőlégkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
A paprikás csiga kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 51 g
Zsír: 12 g