Paprikás csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

  • 10 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tk só
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg friss élesztő

Töltelék:

  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg cukor
  • 4 ek őrölt pirospaprika

Kenéshez:

  • 1 ek olaj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és hagyjuk felfutni.

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, elkeverjük benne a sót. Kis mélyedést csinálunk a közepében, és hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, és a maradék cukrot. Felolvasztjuk a vajat/margarint, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Dagasztás közben a tészta mellé, a tál oldalához kanalanként adogatjuk az olvasztott vajat/margarint. Minden kis adag zsiradékot alaposan beledagasztunk a tésztába, utána adjuk csak hozzá a következő kanálnyit. Alapos dagasztás után meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a vajat/margarint egy kicsit megolvasztjuk, annyira, hogy ecsettel könnyen kenhető legyen.
A megkelt tésztát lisztezett, langyos deszkára borítjuk, és kb. 4-5 mm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.

Kenőtollal, vagy ecsettel egyenletesen elkenjük rajta a vajat. Összekeverjük az őrölt paprikát a cukorral, és egyenletesen elszórjuk a tésztán, hogy mindenhol fedje. A hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük, és másfél ujjnyi tekercseket vágunk le.

Kivajazott (vagy kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt ) tepsibe rakjuk a csigákat, nem túl szorosan egymás mellé. Hagyjunk egy kis helyet, hogy kelés közben ne érjenek össze. Megkenjük a csigák oldalát olajjal, vagy olvasztott vajjal.

Letakarjuk a tésztát, és bekapcsoljuk a sütőt. Amíg a sütő melegszik, a tészta is megkel.

30 percnyi kelesztés után 180 fokon, hőlégkeveréses sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.