Citromkrémes, diós szívecskék recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
25 darabhoz
Tészta:
- 150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
- 350 g búza finomliszt
- 2,5-3 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 1 tk barna cukor
- 80 g olvasztott vaj
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - csipet só
Citromkrém:
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 75 g porcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 50 g vaj
Díszítés:
- 50 g fehér csokoládé
- 2 ek habtejszín
Valamint:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez - 50 g fehér csokoládé
- 2 ek habtejszín
Elkészítése:
A liszteket összekeverjük egy csipet sóval. A tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk a cukrot, az élesztőt, kevéske lisztet, vagyis kovászt készítünk, majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevés tejben elkevert tojás sárgákat is. Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! Ha túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk, majd meleg helyen ( akár 40 fokra melegített sütőben), letakarva 20 perc alatt megkelesztjük.
Eközben elkészítjük a citrom krémet. Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém. Félretéve, langyosra hűtjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit sütésálló papírral borítunk.
A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
belőle (10 cm-es szívecskét használtam) ügyelve arra, hogy páros létszám legyen! Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart. A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve.
Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket.
Tipp:
Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz nem túlságosan domináns, így teret ad a többi hozzávaló érvényesülésének is. Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »


