Citromkrémes, diós szívecskék

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
25 darabhoz
Tészta:

  • 150 g Batha-Porta dió-málna magőrlemény
  • 350 g búza finomliszt
  • 2,5-3 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk barna cukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só

Citromkrém:

  • 2 tojás
  • 75 g porcukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 50 g vaj

Díszítés:

  • 50 g fehér csokoládé
  • 2 ek habtejszín

Valamint:

  • 1 tojás a kenéshez
  • 50 g fehér csokoládé
  • 2 ek habtejszín

Elkészítése:

A liszteket összekeverjük egy csipet sóval. A tejet meglangyosítjuk, ebből 1 dl-ben feloldjuk a cukrot, az élesztőt, kevéske lisztet, vagyis kovászt készítünk, majd a liszthez keverjük az olvasztott vaj és szintén kevés tejben elkevert tojás sárgákat is. Jól kidolgozható, nem ragacsos tésztát kell kapjunk! Ha túl száraznak ítéljük, langyos tejjel lazítsunk rajta. Gyúró táblára téve, legalább 5 percig dagasszuk, majd meleg helyen ( akár 40 fokra melegített sütőben), letakarva 20 perc alatt megkelesztjük.

Eközben elkészítjük a citrom krémet. Egy hőálló tálban elkeverjük a hozzávalókat és gyöngyöző vízgőz felett, állandóan kevergetve, besűrítjük amíg a kanálra nem ragad a krém. Félretéve, langyosra hűtjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, 2 tepsit sütésálló papírral borítunk.

A duplájára kelt, diótól illatozó tésztánkat 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és formákat szúrunk
belőle (10 cm-es szívecskét használtam) ügyelve arra, hogy páros létszám legyen! Mindezt addig folytatjuk, amíg a tésztánk tart. A fele társaságot vékonyan lekenjük tojással, közepükbe kanalazunk a citromkrémből és befedjük
a forma párjával. Süteményes villával körbe nyomkodjuk a széleket, nehogy kiszökjön a töltelék, tetején
pedig parányi lyukat ejtünk a gőzöknek utat engedve.

Tojással lekenjük, 10 percet pihentetjük, ezután újból lekenjük és forró sütőbe tolva 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor lehűltek a sütemények, vízgőz felett olvasztott csokoládé és tejszín keverékkel csíkoztam őket.

Tipp:

Pihe puha, könnyed sütemények lettek, amiben a dió íz nem túlságosan domináns, így teret ad a többi hozzávaló érvényesülésének is. Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!