Cinnabon (amerikai fahéjas csiga) recept
Hozzávalók:
A csigához:
- 2,5 dl tej
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- 55 dkg liszt
Töltelék:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 15 dkg cukor
- 2,5-3 evőkanál fahéj
Máz:
- 5dkg olvasztott vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg Philadelphia vagy Mascarpone krémsajt
Díszítés:
- pirított és apróra tört dió, mogyoró
- karamell öntet
Elkészítése:
Egy kis tálkában összekeverem a langyos tejet a cukorral, belemorzsolom a friss élesztőt és meleg helyen várok amíg felfut. Ezután hozzáadom a 2 tojás sárgáját, a puha vajat, a csipet sót és a lisztet, majd rugalmas állapotúra dagasztom a tésztát. Lefedve duplájára kelesztem, akár hűtőben is kelhet egy éjszakán át.
A töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal.
Miután megkelt a tészta, 55×40 cm nagyságú tégalalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a cukros fahéjjal. Nyújtófával végigmegyek rajta, hogy a tésztába nyomjam a tölteléket. Ezután felcsavarom a tésztát hosszában úgy, hogy a tészta vége alul legyen és 4-5 cm-es cikkelyekre szeletelem. A legszebb eredményt akkor érjük el, ha cérnával hurkot kötünk, és ezzel osztjuk cikkelyekre.
Nagy muffin formába helyezem a tepsire a csigákat, fél órát hagyom kelni, majd 200 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve még melegen rákanalazok a krémsajtos mázból, karamell öntetet csorgatok rá és megszórom pirított dióval.
Ebből a mennyiségből 16 db csiga készül el.
Jó étvágyat hozzá! :)
Tipp:
A csigák nagyon édesek, lehet kevesebb cukorral is készíteni, de szerintem pont ettől olyan finomak! :)