Cinnabon (amerikai fahéjas csiga)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Cinnabon (amerikai fahéjas csiga)

Hozzávalók:
A csigához:

  • 2,5 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • 55 dkg liszt

Töltelék:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2,5-3 evőkanál fahéj

Máz:

  • 5dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg Philadelphia vagy Mascarpone krémsajt

Díszítés:

  • pirított és apróra tört dió, mogyoró
  • karamell öntet

Elkészítése:

Egy kis tálkában összekeverem a langyos tejet a cukorral, belemorzsolom a friss élesztőt és meleg helyen várok amíg felfut. Ezután hozzáadom a 2 tojás sárgáját, a puha vajat, a csipet sót és a lisztet, majd rugalmas állapotúra dagasztom a tésztát. Lefedve duplájára kelesztem, akár hűtőben is kelhet egy éjszakán át.

A töltelékhez összekeverem a cukrot a fahéjjal.

Miután megkelt a tészta, 55×40 cm nagyságú tégalalappá nyújtom, megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a cukros fahéjjal. Nyújtófával végigmegyek rajta, hogy a tésztába nyomjam a tölteléket. Ezután felcsavarom a tésztát hosszában úgy, hogy a tészta vége alul legyen és 4-5 cm-es cikkelyekre szeletelem. A legszebb eredményt akkor érjük el, ha cérnával hurkot kötünk, és ezzel osztjuk cikkelyekre.

Nagy muffin formába helyezem a tepsire a csigákat, fél órát hagyom kelni, majd 200 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve még melegen rákanalazok a krémsajtos mázból, karamell öntetet csorgatok rá és megszórom pirított dióval.

Ebből a mennyiségből 16 db csiga készül el.

Jó étvágyat hozzá! :)

Tipp:

A csigák nagyon édesek, lehet kevesebb cukorral is készíteni, de szerintem pont ettől olyan finomak! :)