Burgonyás zsúrrúd recept
Elkészítése:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd krumplitörővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát kettévesszük, és először az egyik felével dolgozunk.
Kettévágjuk, és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk. Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral, és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
Előmelegítjük a sütőt. Lekenjük egy egész felvert tojással a rudakat, és megszórjuk bőven sajttal. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve, rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
4 rúd készült ebből az adag tésztából.