Burgonyás zsúrrúd recept
Elkészítése:
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd krumplitörővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát kettévesszük, és először az egyik felével dolgozunk.
Kettévágjuk, és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk. Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral, és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.
Előmelegítjük a sütőt. Lekenjük egy egész felvert tojással a rudakat, és megszórjuk bőven sajttal. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve, rácsra emelve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
4 rúd készült ebből az adag tésztából.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

