Burgonyás zsúrrúd

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Burgonyás zsúrrúd

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 púpos tk cukor
  • 3 kk só
  • 1 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű krumpli (kb. 20 dkg)

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • 15 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd krumplitörővel pépesre törjük.

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.

Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. A tésztát kettévesszük, és először az egyik felével dolgozunk.

Kettévágjuk, és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk. Egy nagyobb méretű tepsit (38*30 cm) kibélelünk sütőpapírral, és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
A maradék tésztával is ugyanígy járunk el.

Előmelegítjük a sütőt. Lekenjük egy egész felvert tojással a rudakat, és megszórjuk bőven sajttal. Előmelegített sütőben 25 perc alatt 200 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.

A sütőből kivéve, rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

Tipp:

4 rúd készült ebből az adag tésztából.