Bürgermeister kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 3 dkg élesztő
- 3 dkg cukor
- 3 dl tej
- 50 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg vaj
Mákos töltelék:
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg mák
- 4 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek tej
Diós töltelék:
- 15 dkg dió
- 1 citrom reszelt héja
- 4 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 ek tej
Túrós töltelék:
- 15 dkg tehéntúró
- 1 kk vaníliás pudingpor
- 2 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
1 dl tejet meglangyosítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 kk cukrot és hagyjuk felfutni.
A maradék tejben elkeverjük a többi cukrot, a vaníliás cukrot, sót, a tojásokat és az olvasztott, de nem forró vajat. Beleszitáljuk a lisztet, majd a felfutott élesztőt is hozzáadva a tésztát alaposan kidagasztjuk.
Lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük. Közben elkészítjük a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit alaposan kikeverjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk. 3 egyforma, kb. 15 cm széles csíkot vágunk. A csíkra rákenjük a tölteléket, majd feltekerjük.
Az így kapott 3 tekercset összefonjuk, majd egy vajjal kikent kuglófformába átemeljük, beleigazítjuk. 20 percet hagyjuk még kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk a formában hűlni legalább 20 percet, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.