Bodzafánk recept
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1,5 dl tejszín
- 1 dl szénsavas ásványvíz
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 2-3 marék bodzavirág
- bőséges olaj a sütéshez
Elkészítése:
A bodzavirágot alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd csipkedjük le a szárról.
A tojást keverjük össze a vaníliás cukorral és egy csipet sóval, majd keverjük hozzá a tejszínt és a szénsavas ásványvizet is.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, és keverjük simára a masszát. Végül keverjük bele a lecsipkedett bodzavirágot is. (Egy sűrűbb palacsintatésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés lisztet keverhetünk hozzá.)
Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, majd hevítsük fel. Amikor már kellően felforrósodott az olaj, egy evőkanállal kanalazzunk bele kis halmokat a masszából. Ezután vegyük kisebbre a lángot, majd többször átfordítva süssük szép pirosra a fánkokat.
A megsült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd még melegen, hempergessük meg vaníliás cukros-fahéjas porcukorban.
Az elkészült fánkot még melegen tálaljuk, mert akkor a legfinomabb.
A bodzafánk kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 24 g
Zsír: 15 g