Bejgli ahogy én készítem recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1 kg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg liba vagy kacsazsír
- 3 dkg élesztő
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 10 dkg cukor
- kb. 2,5-3 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 kisebb főtt burgonya
- csipet só
Töltelék:
Túróshoz:
- 30 dkg túró
- 10 dkg cukor
- kb. 4 dkg búzadara
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Gesztenyéshez:
- 50 dkg édes gesztenyemassza
- reszelt narancshéj
- kb. 4 ek. habtejszín
- 1-2 ek. rum (ízlés szerint)
Mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 2 db reszelt alma
- kb. 20 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- kevés tej
Elkészítése:
A tésztához a vajat,kacsa vagy libazsírt,főtt burgonyát elmorzsoljuk a liszttel,belekeverjük a cukrot,csipet sót.A liszt közepén mélyedést készítünk beleöntjük a tejet,elmorzsoljuk bele az élesztőt,hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt amivel edény falától elváló puha tésztát kapunk,gyúrunk.Letakarva 1 órára hideg helyre tesszük pihenni,addig elkészítjük a töltelékeket.
A túrós a gesztenyés és a mákos töltelék is 2-2 rúdhoz elég.
A túrós tölteléket csak össze kell keverni és állni hagyni.
A gesztenyés tölteléket is csak összekeverjük,de ne legyen túl folyékony.Tejszín helyett tehetünk bele reszelt almát is.
A mákoshoz megpucoljuk és lereszeljük az almát,belekeverjük a cukrot,reszelt citrom héjat,és annyi tejet öntünk rá hogy kenhető legyen a töltelék.
A tésztát 6 felé osztjuk,téglalap formára nyújtjuk tepsi hosszúságúra,megkenjük a töltelékkel,mind a négy végét picit ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük.Sütőpapírozott tepsibe tesszük a hajtott végével lefelé.
Először megkenjük őket 2 tojássárgájával,hűvös helyen hagytam rászáradni (kb:1 óra).Ha jól rászáradt megkenjük őket a tojások fehérjével is,ismét hűvös helyen hagyjuk rászáradni.Ettől lesz szép márványos sütéskor.
Sütés előtt megszurkáljuk a bejgliket .
Hideg sütőbe toltam be (addig is keltek a bejglik),180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.
Tipp:
A tölteléket mindenki ízlésének megfelelően variálhatja és mindenki olyan töltelékkel készítse amivel a szereti a család,ezek az én variációim és szívesen ajánlom őket.A főtt burgonyát azért teszem bele mert így tovább puhább marad a tésztája,érdemes kipróbálni,jó étvágyat :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »

