Bejgli ahogy én készítem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg liba vagy kacsazsír
  • 3 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • kb. 2,5-3 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 kisebb főtt burgonya
  • csipet só

Töltelék:
Túróshoz:

  • 30 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • kb. 4 dkg búzadara
  • 3 tojás sárgája
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Gesztenyéshez:

  • 50 dkg édes gesztenyemassza
  • reszelt narancshéj
  • kb. 4 ek. habtejszín
  • 1-2 ek. rum (ízlés szerint)

Mákos töltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 2 db reszelt alma
  • kb. 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés tej

Elkészítése:

A tésztához a vajat,kacsa vagy libazsírt,főtt burgonyát elmorzsoljuk a liszttel,belekeverjük a cukrot,csipet sót.A liszt közepén mélyedést készítünk beleöntjük a tejet,elmorzsoljuk bele az élesztőt,hozzáadjuk a tojások sárgáját és annyi tejfölt amivel edény falától elváló puha tésztát kapunk,gyúrunk.Letakarva 1 órára hideg helyre tesszük pihenni,addig elkészítjük a töltelékeket.
A túrós a gesztenyés és a mákos töltelék is 2-2 rúdhoz elég.
A túrós tölteléket csak össze kell keverni és állni hagyni.
A gesztenyés tölteléket is csak összekeverjük,de ne legyen túl folyékony.Tejszín helyett tehetünk bele reszelt almát is.
A mákoshoz megpucoljuk és lereszeljük az almát,belekeverjük a cukrot,reszelt citrom héjat,és annyi tejet öntünk rá hogy kenhető legyen a töltelék.
A tésztát 6 felé osztjuk,téglalap formára nyújtjuk tepsi hosszúságúra,megkenjük a töltelékkel,mind a négy végét picit ráhajtjuk a töltelékre és feltekerjük.Sütőpapírozott tepsibe tesszük a hajtott végével lefelé.
Először megkenjük őket 2 tojássárgájával,hűvös helyen hagytam rászáradni (kb:1 óra).Ha jól rászáradt megkenjük őket a tojások fehérjével is,ismét hűvös helyen hagyjuk rászáradni.Ettől lesz szép márványos sütéskor.
Sütés előtt megszurkáljuk a bejgliket .
Hideg sütőbe toltam be (addig is keltek a bejglik),180 fokon kb. 25-30 percig sütjük.

Tipp:

A tölteléket mindenki ízlésének megfelelően variálhatja és mindenki olyan töltelékkel készítse amivel a szereti a család,ezek az én variációim és szívesen ajánlom őket.A főtt burgonyát azért teszem bele mert így tovább puhább marad a tésztája,érdemes kipróbálni,jó étvágyat :)