Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aszalt gyümölcsös kalács recept

Aszalt gyümölcsös kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 45 dkg liszt
    • 2 cs szárított élesztő
    • 1 narancs reszelt héja
    • 1 citrom reszelt héja
    • 10 dkg vörös áfonya
    • 5 dkg mazsola
    • 5 dkg aszalt sárgabarack
    • 1 dl rum
    • 10 porcukor
    • 1 mk őrölt fahéj
    • csipet szerecsendió
    • csipet só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 kisebb a lekenéshez
    • 8 dkg vaj
    • 2 dl tej

    Citromos cukormáz:

    • 10 dkg porcukor
    • 1 citrom leve

    Elkészítése:

    Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.

    A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.

    A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.

    Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymás után kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak). Természetesen kézzel is dagaszthatjuk a tésztát!

    A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb 1 óra alatt kelesszük meg.

    A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá (kb 10*25 cm-es legyen a tésztacsík).

    Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel és formázzunk csigákat.

    Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk). Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig. Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.

    Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon vagy megégjen.

    A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.

    A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.

    Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.

    A aszalt gyümölcsös kalács kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 300 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 48 g
    Zsír: 7 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá