Aszalt gyümölcsös kalács recept
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 2 cs szárított élesztő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg vörös áfonya
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 1 dl rum
- 10 porcukor
- 1 mk őrölt fahéj
- csipet szerecsendió
- csipet só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 kisebb a lekenéshez - 8 dkg vaj
- 2 dl tej
Citromos cukormáz:
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom leve
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.
Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymás után kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak). Természetesen kézzel is dagaszthatjuk a tésztát!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb 1 óra alatt kelesszük meg.
A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá (kb 10*25 cm-es legyen a tésztacsík).
Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk). Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig. Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.
Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.
A aszalt gyümölcsös kalács kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 48 g
Zsír: 7 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

