Hozzávalók:
Citromos cukormáz:
Elkészítése:
Az aszalt sárgabarackot vágjuk fel vékony csíkokra, majd az áfonyával és a mazsolával együtt áztassuk be a meglangyosított rumba. Többször keverjük át, és hagyjuk hogy a gyümölcsök teljesen felszívják a rumot.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a tojással, és öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután öntsük hozzá a meglangyosított tejet is.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, a szárított élesztővel, a fahéjjal és a szerecsendióval, valamint a reszelt citrom, és narancshéjjal.
Ezután kanalazzuk rá a vajas-tojásos-tej tetejére, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát (ha szükséges közben egy pici tejet önthetünk még hozzá) (én egymás után kétszer indított el a dagasztó programot, hogy szép sima tésztát kapjak). Természetesen kézzel is dagaszthatjuk a tésztát!
A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb 1 óra alatt kelesszük meg.
A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd lisztezett felületen minden darabot nyújtsunk ki hosszúkás téglalappá (kb 10*25 cm-es legyen a tésztacsík).
Az aszalt gyümölcsöket osszuk el a tésztacsíkok közepén, majd a hosszabb felénél fogva tekerjük fel és formázzunk csigákat.
Egy 24 cm-es tortaformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd alaposan lisztezzük ki. Ezután helyezzünk a közepére egy tésztacsigát, a többit pedig osszuk el körbe a formában (22 cm-es formát is használhatunk, akkor szorosabban lesznek a csigák, és magasabb lesz a kalácsunk). Ezután szintén meleg helyen kelesszük még 30 percig. Végül felvert egész tojással kenjük le sütés előtt a tészta tetejét.
Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 35-40 percig. Amikor kezd a kalács szépen barnulni, akkor sütőpapírral takarjuk le a tetejét, nehogy túlbarnuljon vagy megégjen.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tortaformában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki egészen.
A porcukrot keverjük sűrű masszává a citromlével, majd csorgassuk a teljesen kihűlt kalács tetejére.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel és úgy kínáljuk.