Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Aranygaluska vaníliasodóval recept

Aranygaluska vaníliasodóval
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 40 dkg liszt
    • 3 dl tej (langyos)
    • 2 ek cukor
    • 3 dkg élesztő
    • 5 dkg margarin (olvasztott)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1-2 csipet só
    • 1 cs vaníliás cukor
    • fél citrom reszelt héja

    Forgatáshoz:

    • 10 dkg margarin (olvasztott)
    • 15 dkg darált dió
    • 2 ek porcukor

    Vaníliasodó:

    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 púpozott ek cukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2 ek liszt
    • 0,5 l tej

    Tetejére:

    • 2 ek kristálycukor

    Elkészítése:

    Egy mély tálba beleöntjük a lisztet. A liszt közepébe mélyedést, “fészket” készítünk a kezünkkel. A mélyedésbe beleöntünk 1 dl langyos tejet, szórunk a tejbe egy csipet cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal jól összekeverjük. A “fészek” széléről egy kevés lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd jól összekeverjük, letakarjuk és kb 3-5 percet várunk, míg fel fut a kovászunk.

    Utána beleöntjük a megmaradt tejet, a tojássárgáját, a citrom lereszelt héját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és végül az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, könnyű, de nem ragacsos, kalács jellegű tésztát kapjunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük, míg kb a duplájára nem nő.

    Míg kel a tészta addig elkészítjük a sodót: egy lábosba beleöntjük a tejet. Egy mélytányérba beletesszük a tojássárgákat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet, a lábosból kiveszünk 8 ek tejet és csomómentesen az egészet összekeverjük, majd beleöntjük a lábosba és addig főzzük, míg egy kissé sűrű állagú pudingot nem kapunk.

    Ha megkelt a tészta lisztezett, sík felületen kb 2 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval (6,5 cm az átmérője) kiszaggatjuk a tésztát.

    A kiszaggatott tésztát először belemártjuk az olvasztott margarinba, majd jól beleforgatjuk a cukorral kevert darált dióba.

    Margarinnal kikent formába, szorosan egymás mellé, illetve egymásra helyezzük a diós tésztákat. Végén a tetejét kristálycukorral szórjuk meg. Letakarjuk és még kb fél órát pihentetjük.

    Előmelegített sütőben 170-180 fokon kb 35-40 percig sütjük (én sütőpapírt tettem a tetejére, hogy ne égjen meg).

    Ha kihűlt, vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá