Aranygaluska vanília sodóval recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg vaj
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- csipet só
- 10 dkg cukor
- tej
A szóráshoz:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg kristály cukor
- 10 dkg vaj
A sodóhoz:
- 1/2 l tej
- 5 dkg vaj
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 dkg cukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 ek finom liszt
Előkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A többi anyaggal összegyúrjuk és a tésztát egy órát kelesztjük.
Elkészítés:A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A galuskákat olvasztott vajba majd cukorral elkevert darált dióba mártjuk és egy kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk.
Két három sort teszünk egymásra. Közte olvasztott vajjal meglocsoljuk és cukros dióval megszórjuk.15-20 percet hagyjuk kelni majd előmelegített sütőben arany barnára sütjük.
A sodóhoz A tojássárgáját kb. 1dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk és forrón a tojássárgájához öntjük. A tűzhelyre tesszük és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd.
Ne forraljuk mert csomós lesz! A tűzről levesszük és beletesszük a vajat.
A két db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verünk és a forró mártáshoz keverjük
Jó étvágyat kívánok!!