Aranygaluska recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg élesztő
- 2 ek cukor
- 50 dkg liszt
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A rétegzéshez:
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 20 dkg darált dió
- 4 ek cukor
- fahéj (aki szereti)
- olvasztott vaj a sütőforma kikenéséhez
A sodóhoz:
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 evőkanál liszt
- 8 evőkanál cukor
- 8 dl tej
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral, majd az élesztőt belemorzsoljuk és kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, cukorral, olvasztott vajjal, sóval, reszelt citromhéjjal elkeverjük, majd az előkészített élesztőt beleöntjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját is és 10 percig dagasztjuk.
A legjobb ha a robotgép végzi ezt a munkát. Akkor jó, ha az edény falától elválik, az elején ragacsos lehet, addig kell dagasztani amíg jó nem lesz.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk (ez azért kell, nehogy “huzatot” kapjon a tészta, mert akkor összeesik) és langyos helyen 45 percig kelesztjük. A tésztát enyhén lisztezett asztalon ujjnyi vastagra lapítjuk, és egy 4-5 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát.
A kiszúrót érdemes lisztbe mártani, így nem ragad rá a tészta. Egy kb 20*30 centis tűzálló tálat kivajazunk és egy réteg tésztát rakunk nem túl szorosan, egy kevés vajjal meglocsoljuk és a diós cukor felével megszórjuk.
A maradék tésztát is rárakjuk, a maradék vajat rálocsoljuk és a diós cukorral meghintjük. Konyharuhával letakarjuk és 30 percig újra kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Ha sütés közben a teteje nagyon pirulna egy alufóliával letakarjuk.
A vaníliasodóhoz a hozzávalókat robotgéppel kikeverjük. Feltesszük főni és állandó keverés mellett sűrűre főzzük.
Tipp:
Aki szereti a pudingot, nyugodtan készíthet hozzá azt is (mint ahogy én is tettem). 1 zacskó pudingot 6 dl tejjel főztem fel, hogy hígabb legyen.
A aranygaluska kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 18 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »