Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Angol húsvéti zsemle recept

Angol húsvéti zsemle
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 30 dkg liszt
    • 5 dkg porcukor
    • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
    • 3 dkg vaj
    • 1,5 dl tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1,5 dkg élesztő (friss)
    • 5 dkg aszalt áfonya
    • 5 dkg aszalt sárgabarack
    • 1/2 narancs reszelt héja
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • csipet só

    Mintához:

    • 3 csapott ek liszt
    • 2-3 ek víz

    Mázhoz:

    • 1/2 dl víz
    • 2 ek cukor

    Elkészítése:

    Az olvasztott vajat keverjük össze a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom és narancs héjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

    A lisztet keverjük össze a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal) egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.

    Ezután a lisztes keveréket kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd indítsuk el a dagasztó programot és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

    Amikor végzett a dagasztóprogram akkor tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat.

    A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd formázzuk meg a zsemléket.

    Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a megformázott zsemléket (sütés közben nagyra nőnek !!!!).

    A kereszthez a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen!!!!!).

    A sűrűbb masszát töltsük bele egy nejlonzacskóba, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat (kb 0,5 centist). Ezután rajzoljunk keresztet minden zsemlére.

    A sütő egyik sarkába tegyünk egy edénybe vizet, majd melegítsük elő. Ezután helyezzük be a tepsit, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük a zsemléket szép barnára. (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral a sütés végéig).

    A mázhoz a vízből és a cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot.

    A sütőből kivett forró zsemléket kenjük le a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni (nem árt ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad).

    Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.

    A angol húsvéti zsemle kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 253 kcal
    Fehérje: 6 g
    Szénhidrát: 47 g
    Zsír: 5 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá