Hozzávalók:
Tésztához:
Mintához:
Mázhoz:
Elkészítése:
Az olvasztott vajat keverjük össze a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom és narancs héjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.
A lisztet keverjük össze a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal) egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.
Ezután a lisztes keveréket kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd indítsuk el a dagasztó programot és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!
Amikor végzett a dagasztóprogram akkor tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat.
A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd formázzuk meg a zsemléket.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a megformázott zsemléket (sütés közben nagyra nőnek !!!!).
A kereszthez a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen!!!!!).
A sűrűbb masszát töltsük bele egy nejlonzacskóba, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat (kb 0,5 centist). Ezután rajzoljunk keresztet minden zsemlére.
A sütő egyik sarkába tegyünk egy edénybe vizet, majd melegítsük elő. Ezután helyezzük be a tepsit, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük a zsemléket szép barnára. (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral a sütés végéig).
A mázhoz a vízből és a cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot.
A sütőből kivett forró zsemléket kenjük le a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni (nem árt ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad).
Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.