Angol húsvéti zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg élesztő (friss)
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • csipet só

Mintához:

  • 3 csapott ek liszt
  • 2-3 ek víz

Mázhoz:

  • 1/2 dl víz
  • 2 ek cukor

Elkészítése:

Az olvasztott vajat keverjük össze a langyos tejjel, az egész tojással, a reszelt citrom és narancs héjjal, valamint a friss élesztővel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet keverjük össze a porcukorral, a mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy őrölt fahéjjal) egy csipet sóval és az apróra vágott aszalt áfonyával és sárgabarackkal.

Ezután a lisztes keveréket kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd indítsuk el a dagasztó programot és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

Amikor végzett a dagasztóprogram akkor tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszat.

A megkelt tésztát ezután osszuk el 8 részre, majd formázzuk meg a zsemléket.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, helyezzük rá a megformázott zsemléket (sütés közben nagyra nőnek !!!!).

A kereszthez a lisztet keverjük simára annyi vízzel, hogy egy sűrűbb masszát kapjunk (a vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl híg legyen!!!!!).

A sűrűbb masszát töltsük bele egy nejlonzacskóba, majd a sarkára vágjunk egy kicsi lyukat (kb 0,5 centist). Ezután rajzoljunk keresztet minden zsemlére.

A sütő egyik sarkába tegyünk egy edénybe vizet, majd melegítsük elő. Ezután helyezzük be a tepsit, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük a zsemléket szép barnára. (ha nagyon elkezdene barnulni a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral a sütés végéig).

A mázhoz a vízből és a cukorból pár perc alatt főzzünk szirupot.

A sütőből kivett forró zsemléket kenjük le a sziruppal, majd hagyjuk teljesen kihűlni (nem árt ha pár órát hagyjuk állni tálalás előtt, hogy a szirupot beszívja a zsemle, mert különben kissé ragacsos marad).

Tálaláskor az édes zsemléket ízlés szerint vajjal, lekvárral kínáljuk.