Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Almás napsugár kalácskák recept

Almás napsugár kalácskák
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2,5 dl tej
    • 3 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg margarin
    • 1 ek méz
    • 0,5 kk só

    Töltelékhez:

    • 6 nagyobb alma
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 2 ek cukor
    • 1 púpos tk fahéj
    • 3 púpos ek darált török mogyoró (ez lehet dió vagy búzadara is)

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 tk tej

    Elkészítése:

    Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.

    Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
    A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.

    Egy golyót kb 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb 30*16 cm. A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 centiméternek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. A kalács két végét összedugjuk. A biztonság kedvéért én fejre fordítottam és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
    Porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    A készítés lépései képekben megtekinthetők a blogon.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá