Almás napsugár kalácskák

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg margarin
  • 1 ek méz
  • 0,5 kk só

Töltelékhez:

  • 6 nagyobb alma
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 1 púpos tk fahéj
  • 3 púpos ek darált török mogyoró (ez lehet dió vagy búzadara is)

Tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk tej

Elkészítése:

Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük. Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.

Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.

Egy golyót kb 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb 30*16 cm. A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta. A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét. Egy éles késsel kb 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 centiméternek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége. A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek. A kalács két végét összedugjuk. A biztonság kedvéért én fejre fordítottam és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.

Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni. Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével. Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp:

A készítés lépései képekben megtekinthetők a blogon.