Almás lepény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg tönkölyliszt világos
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag sütőpor
- 2 ek joghurt
Töltelékhez:
- 1,3 kg alma-tisztítva
- cukor ízlés szerint
- fahéj ízlés szerint
Tetejére (opcionális):
- porított nádcukor
- fahéj
Elkészítése:
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojást és a joghurtot. A hozzávalókból puha, de jól kezelhető tésztát gyúrunk. Amíg a töltelék elkészül, zárt tálban hűtőszekrényben pihentetjük.
Töltelék készítése:
Töltelékhez a megtisztított almát lereszeljük, majd addig pároljuk, amíg a hozzáadott cukor elolvad. Belekeverjük az őrölt fahéjat.
Összeállítás:
A tésztát kétfelé vesszük, lisztezett munkalapon kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 28 x 40 cm-es tepsibe simítjuk az egyik lapot.
Ráöntjük a kihűlt almás tölteléket, majd a kinyújtott másik lapot is rásimítjuk Tetejét villával megszurkáljuk.
180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, sütőpapír segítségével kiemeljük, felszeleteljük. Tálaláskor porított nádcukorban elkevert fahéjat szórunk rá.
A almás lepény kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 28 g
Zsír: 10 g