Almás lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 40 dkg tönkölyliszt világos
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 2 ek joghurt

Töltelékhez:

  • 1,3 kg alma-tisztítva
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint

Tetejére (opcionális):

  • porított nádcukor
  • fahéj

Elkészítése:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, a tojást és a joghurtot. A hozzávalókból puha, de jól kezelhető tésztát gyúrunk. Amíg a töltelék elkészül, zárt tálban hűtőszekrényben pihentetjük.

Töltelék készítése:

Töltelékhez a megtisztított almát lereszeljük, majd addig pároljuk, amíg a hozzáadott cukor elolvad. Belekeverjük az őrölt fahéjat.

Összeállítás:

A tésztát kétfelé vesszük, lisztezett munkalapon kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt, 28 x 40 cm-es tepsibe simítjuk az egyik lapot.
Ráöntjük a kihűlt almás tölteléket, majd a kinyújtott másik lapot is rásimítjuk Tetejét villával megszurkáljuk.

180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, sütőpapír segítségével kiemeljük, felszeleteljük. Tálaláskor porított nádcukorban elkevert fahéjat szórunk rá.