Alföldi vargabéles recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 25 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- kevés tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Töltelék:
- 15 dkg cérnametélt
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
- 3 dkg olvasztott vaj
- 5-10 dkg mazsola
Meggymártás:
- 2 dl víz
- 2 dl meggylé
- fél ü magozott meggy
- pár szem szegfűszeg
- cukor ízlés szerint
Elkészítése:
Tészta:
A liszthez kavarjuk a sütőport,majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk.
Két cipót formálunk belőle. Az egyiket kinyújtjuk,és kibélelünk vele egy közepes méretű tepsit.
Töltelék:
A cérnametéltet kifőzzük. A többi hozzávalót alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát is. A tojás fehérjéket habbá verjük és alaposan beleforgatjuk a túrós töltelékhez. A tölteléket a tepsibe öntjük, és ráborítjuk a másik kinyújtott tésztalapot,a tetejét villával megszurkáljuk,és szép világosra sütjük. Porcukorral meghintve és meggymártással tálaltam.
Meggymártás:
2 dl vízben és 2 dl meggylében 1 pár szem szegfűszeggel, cukorral(ízlés szerint) felteszünk főni 1/2 üveg kimagozott meggyet.
Puhára főzzük,kipürésítjük,1 ek liszttel behabarjuk. Kellő sűrűségűre összeforraljuk.