Sajtos mártogatós recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Rudakhoz:
- 60+10 dkg liszt
- 2 szelet füstölt sonka vagy tarja
- 2 dkg élesztő
- 1 nagy ek tejföl
- 10 dkg margarin
- 1 kk só
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
Sajtkrémhez:
- 10 dkg margarin
- 20-25 szál friss sindling (vagy 2 nagy ek szárított)
- 1 kk zúzott fokhagyma
- 15 dkg füstölt sajt
- 15 dkg (trappista) sajt
- 1 dl főzőtejszín
- 2,5 dl tej
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 kk só
- 1 kk őröltbors
- 1 kk curry
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
Az élesztőt pici langyos vízben feloldjuk.
A robotgép tartályába beletesszük a lisztet, hozzáadjuk az apró kockákra vágott sonkát, megsózzuk és alacsony fokozaton összekeverjük. Ezután beletesszük a feloldott élesztőt, a puha margarint és a tejfölt, majd langyos víz hozzáadásával 4-es fokozaton egy szép sima, lágy tésztát keverünk. (Akár kézzel is elvégezhetjük a tésztagyúrást.)
Nagyon vastagon (10 dkg) lisztezett felületre téve kissé átgyúrjuk, téglalap formára lapítjuk, éles késsel hüvelykujjnyi vastag csíkokra vágjuk, kissé megsodorjuk és sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk.
Megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és sütőbe téve 210 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Miután elkészült rácsra tesszük, ha összesültek szétszedegetjük.
Mialatt sülnek a rudak, elkészítjük a mártást.
A snidlinget apróra vágjuk, a sajtokat lereszeljük. Egy edényben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a hagymákat és 2-3 percig együtt sütjük/pároljuk. Ezután felöntjük a tejjel, beletesszük a sajtokat és a fűszereket, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, amíg a sajt teljesen felolvadt. Pár perc főzés után beleöntjük a főzőteszínt és ha nem elég sűrű a sajtkrém, egy csészében picike vízzel vagy tejjel feloldunk 1 ek étkezési keményítőt és beleöntjük a forrásban lévő sajtkrémbe, ami azonnal besűrűsíti, elzárjuk a lángot és időnként kevergetve (hogy ne bőrösödjön a teteje), kissé visszahűtjük.
Végül körbeüljük a sajtkrémet és a rudakból tördelve addig mártogatunk, amíg el nem fogy az utolsó cseppig.
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A snidling helyett kiváló zöldfűszer az apróra vágott friss petrezselyemzöld is!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »