Hozzávalók:
Rudakhoz:
Tetejére:
Sajtkrémhez:
Elkészítése:
Az élesztőt pici langyos vízben feloldjuk.
A robotgép tartályába beletesszük a lisztet, hozzáadjuk az apró kockákra vágott sonkát, megsózzuk és alacsony fokozaton összekeverjük. Ezután beletesszük a feloldott élesztőt, a puha margarint és a tejfölt, majd langyos víz hozzáadásával 4-es fokozaton egy szép sima, lágy tésztát keverünk. (Akár kézzel is elvégezhetjük a tésztagyúrást.)
Nagyon vastagon (10 dkg) lisztezett felületre téve kissé átgyúrjuk, téglalap formára lapítjuk, éles késsel hüvelykujjnyi vastag csíkokra vágjuk, kissé megsodorjuk és sütőpapírral bélelt lemezre sorakoztatjuk.
Megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal és sütőbe téve 210 fokon (légkeveréssel) nagyjából 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Miután elkészült rácsra tesszük, ha összesültek szétszedegetjük.
Mialatt sülnek a rudak, elkészítjük a mártást.
A snidlinget apróra vágjuk, a sajtokat lereszeljük. Egy edényben felolvasztjuk a margarint, hozzáadjuk a hagymákat és 2-3 percig együtt sütjük/pároljuk. Ezután felöntjük a tejjel, beletesszük a sajtokat és a fűszereket, majd gyakori kevergetéssel addig főzzük, amíg a sajt teljesen felolvadt. Pár perc főzés után beleöntjük a főzőteszínt és ha nem elég sűrű a sajtkrém, egy csészében picike vízzel vagy tejjel feloldunk 1 ek étkezési keményítőt és beleöntjük a forrásban lévő sajtkrémbe, ami azonnal besűrűsíti, elzárjuk a lángot és időnként kevergetve (hogy ne bőrösödjön a teteje), kissé visszahűtjük.
Végül körbeüljük a sajtkrémet és a rudakból tördelve addig mártogatunk, amíg el nem fogy az utolsó cseppig.
Jó étvágyat kívánok!
A snidling helyett kiváló zöldfűszer az apróra vágott friss petrezselyemzöld is!