Pizzaszósz házilag recept
Hozzávalók:
- 2 kg paradicsom
- 1 kg kápia paprika
- 3 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 3 alma
- 1/2 zeller
- 1 csokor bazsalikom
- kevés oregánó
- 1 ek szárított petrezselyem
- 1 kk só
- 1 ek olíva olaj
- őrölt bors
- 2 ek almaecet
- 1 ek cukor
- 1 kk köménymag
- 1 mk borkén
- 1 kk nátrium benzoát
Elkészítése:
Ha kisebb mennyiséget készítünk, a tartósítók elhagyhatók, mert hűtőben hosszú ideig tárolható.
A kápia paprikát sütőben 20 perc alatt megsütjük, letakarjuk, majd mikor kihűlt, meghámozzuk.
A hagymát apróra vágjuk, vagy felkarikázzuk, a fokhagymát felszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétzúzzuk. A zellert hasábokra, vagy kockákra vágjuk. A paradicsomot apróra daraboljuk. Az almát meghámozzuk, szintén apróra daraboljuk.
Kevés olíva olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Köményt szórunk hozzá, megsózzuk, majd mikor a kömény is kicsit pirult, beletesszük az apróra vágott paradicsomot, az oregánót, petrezselymet, és a zellert.
Megborsozzuk, és mikor felforrt, jöhet hozzá a meghámozott sült paprika, a cukor és az ecet is. Kis idő múltán az almát is hozzátesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik.
Beletesszük a friss bazsalikomot, és botmixerrel összeturmixoljuk.
Tisztára mosott, kifőzött üvegekbe adagoljuk. Ha tartósítani szeretnénk, a mixelés előtt adjuk hozzá a nátrium benzoátot, és kevés borként is.