Pizzaszósz házilag

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsom
  • 1 kg kápia paprika
  • 3 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 alma
  • 1/2 zeller
  • 1 csokor bazsalikom
  • kevés oregánó
  • 1 ek szárított petrezselyem
  • 1 kk só
  • 1 ek olíva olaj
  • őrölt bors
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek cukor
  • 1 kk köménymag
  • 1 mk borkén
  • 1 kk nátrium benzoát

Elkészítése:

Ha kisebb mennyiséget készítünk, a tartósítók elhagyhatók, mert hűtőben hosszú ideig tárolható.

A kápia paprikát sütőben 20 perc alatt megsütjük, letakarjuk, majd mikor kihűlt, meghámozzuk.

A hagymát apróra vágjuk, vagy felkarikázzuk, a fokhagymát felszeljük, vagy fokhagymanyomóval szétzúzzuk. A zellert hasábokra, vagy kockákra vágjuk. A paradicsomot apróra daraboljuk. Az almát meghámozzuk, szintén apróra daraboljuk.

Kevés olíva olajon a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Köményt szórunk hozzá, megsózzuk, majd mikor a kömény is kicsit pirult, beletesszük az apróra vágott paradicsomot, az oregánót, petrezselymet, és a zellert.

Megborsozzuk, és mikor felforrt, jöhet hozzá a meghámozott sült paprika, a cukor és az ecet is. Kis idő múltán az almát is hozzátesszük, és addig főzzük, míg besűrűsödik.

Beletesszük a friss bazsalikomot, és botmixerrel összeturmixoljuk.
Tisztára mosott, kifőzött üvegekbe adagoljuk. Ha tartósítani szeretnénk, a mixelés előtt adjuk hozzá a nátrium benzoátot, és kevés borként is.