Vörösboros marhatokány recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 1 nagy sárgarépa
- 2-3 vöröshagyma
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 2 húsleves kocka
- 5 dl víz
- 1-2 babérlevél
- 1 ág rozmaring
- 0,5 csomag petrezselyemzöld
- 1 üveg vörösbor
- őrölt bors
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 kis üveg gyöngyhagyma
- só
Elkészítése:
A húst és a sárgarépát nagyobb kockára vágjuk, a vöröshagymát negyedeljük, hozzáadjuk a fokhagymát, és belemorzsoljuk a két leveskockát. Hozzáöntjük a vizet, belerakjuk a fűszereket, de a sót nem. Végül beleöntjük a vörösbort. Összekeverjük, lefóliázzuk, és 2-3 napra hűtőbe tesszük.
Főzés előtt szétválogatjuk az összetevőket. Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott szalonnát, ha kész, kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékba tesszük a húst, sózzuk és hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük. Az olajba tesszük a zöldségeket is, kicsit pirítjuk, majd visszatesszük a szalonnát, a húst, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Felöntjük a páclével, felforraljuk, és letakarva előmelegített sütőben, 170 fokon (légkeverés) sütjük kb. 3 órán át.
Ezalatt a gombát és a gyöngyhagymát üvegesre pároljuk, és a kész húshoz keverjük.
Friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.
Tipp:
Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de mindenképp megéri! Mennyei étek lesz belőle.