Vörösboros marhatokány

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 1 nagy sárgarépa
  • 2-3 vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 2 húsleves kocka
  • 5 dl víz
  • 1-2 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 0,5 csomag petrezselyemzöld
  • 1 üveg vörösbor
  • őrölt bors
  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 1 kis üveg gyöngyhagyma

Elkészítése:

A húst és a sárgarépát nagyobb kockára vágjuk, a vöröshagymát negyedeljük, hozzáadjuk a fokhagymát, és belemorzsoljuk a két leveskockát. Hozzáöntjük a vizet, belerakjuk a fűszereket, de a sót nem. Végül beleöntjük a vörösbort. Összekeverjük, lefóliázzuk, és 2-3 napra hűtőbe tesszük.

Főzés előtt szétválogatjuk az összetevőket. Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott szalonnát, ha kész, kiszedjük, félretesszük.

A visszamaradt zsiradékba tesszük a húst, sózzuk és hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük. Az olajba tesszük a zöldségeket is, kicsit pirítjuk, majd visszatesszük a szalonnát, a húst, és hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Felöntjük a páclével, felforraljuk, és letakarva előmelegített sütőben, 170 fokon (légkeverés) sütjük kb. 3 órán át.

Ezalatt a gombát és a gyöngyhagymát üvegesre pároljuk, és a kész húshoz keverjük.

Friss, ropogós kenyérrel kínáljuk.

Tipp:

Kicsit hosszadalmas az elkészítése, de mindenképp megéri! Mennyei étek lesz belőle.