Vadas marhaszelet zsemlegombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Pácoláshoz:
- 1-2 ek mustár
- 1-2 kk őrölt bors
- 1-2 kk őrölt babérlevél
- 2-3 dl étolaj
A mártáshoz:
- 5 dkg füstölt szalonna
- 70 dkg szeletelhető marhahús (comb, hátszín, fehérpecsenye, stb.)
- 3 sárgarépa
- 1 zellergumó
- 2 szál gyökér
- 1 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl száraz vörösbor
- 6 babérlevél
- 10 szem boróka bogyó
- 10 szem bors
- 3 ek cukor
- só
- 1 citrom
- 1-2 ek mustár
- 2 dl tejföl
- 3 ek almaecet
- 1 ek finomliszt
A zsemlegombóchoz:
- 3 zsemle
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7-8 ek rétesliszt
- 2 ek étolaj
Elkészítése:
Pácolás:
A húst (ez esetben fehérpecsenye volt) 4-5 nappal korábban bepácoljuk, ehhez megtisztítjuk a maradék hártyától, és 1 centis szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát megkenjük mustárral, megszórjuk őrölt borssal és őrölt babérlevéllel.
Zárható fedelű műanyag dobozba helyezzük a hússzeleteket, szépen egymás mellé, hogy kitöltsék a doboz alját. Ha szükséges, több rétegben. Végén lefedjük étolajjal úgy, hogy a hús ne kapjon levegőt. Rátesszük a doboz tetejét, és hűtőbe tesszük 4-5 napra.
Készítés:
Ha elérkezett a vadas készítésének napja, a hússzeleteket forró serpenyőben mindkét oldalán 1-2 percig pirítjuk, hogy kérget kapjon. A sütéshez lapátot, vagy fogót használjunk, és olajat sem kell tenni a serpenyőbe, a húson lévő olaj elegendő. Ezután lábasba helyezzük a húsokat, és hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a boróka bogyót, a szemes borsot, a mustárt, az ecetet és a bort, majd lefedve addig főzzük, amíg a hús megpuhul. 80-90 perc főzés általában elég ahhoz, hogy minden megpuhuljon. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk.
Ha kész, eltávolítjuk a babért, a szemes borsot, és kiszedjük a húst, amit félre tesszünk.
Egy másik edényben megkaramellizáljuk a cukrot, ráöntjük a zöldségeket a lével együtt, rászórjuk a finomlisztet, és botmixerrel pürésítjük az egészet. Végül hozzáadjuk a tejfölt, a citromhéjat, és ha kell, további mustárt, sót. Jól összeforraljuk.
Zsemlegombóc készítése:
A zsemlegombóchoz a zsemléket felkockázzuk, és egy tepsiben aranybarnára pirítjuk. A tojásokat elkeverjük étolajjal, rétesliszttel és pici sóval. A lágy masszába forgatjuk a pirított zsemlekockákat, és evőkanál segítségével a forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Ha megfőtt kiszedjük, lecsepegtetjük.
Tálaláskor a szószt rászedjük a húsra, és mellétesszük a zsemlegombócokat.