Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Marhapörkölt recept

Marhapörkölt
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 2 kg marhalábszár
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 60 dkg vöröshagyma
    • 3 ek sertészsír
    • 5 gerezd fokhagyma
    • 2 paprika
    • 2 paradicsom
    • 2 ek őrölt fűszerpaprika
    • 1 kávéskanál őrölt köménymag
    • 10 borókabogyó
    • 5 babérlevél
    • 1 kk majoránna
    • 3 dl vörösbor
    • 3 alma
    • őrölt bors ízlés szerint
    • só ízlés szerint

    Elkészítése:

    A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zsírt és a felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük rajta.

    Marhapörkölt bográcsban 007

    A húst nagyobb darabokra kockázzuk, a bográcsba tesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntjük a vörösbort és hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot.

    Marhapörkölt bográcsban 010

    A húst puhulásáig főzzük. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Néha óvatosan megkeverjük. Kb 2 órai főzés után kóstolással állapítjuk meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük. A szaft sűrűségét is a hozzáadott vízzel tudjuk beállítani.

    Az utolsó fél órában hozzáadjuk a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé, tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját.

    Marha pörkölt bográcsban 002

    Ha a szaft sűrűsége is megfelelő levesszük a tűzről.

    Köret tipp:

    Főtt krumplival vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá