Marhapörkölt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg marhalábszár
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg vöröshagyma
- 3 ek sertészsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- 10 borókabogyó
- 5 babérlevél
- 1 kk majoránna
- 3 dl vörösbor
- 3 alma
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zsírt és a felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük rajta.
A húst nagyobb darabokra kockázzuk, a bográcsba tesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntjük a vörösbort és hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot.
A húst puhulásáig főzzük. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Néha óvatosan megkeverjük. Kb 2 órai főzés után kóstolással állapítjuk meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük. A szaft sűrűségét is a hozzáadott vízzel tudjuk beállítani.
Az utolsó fél órában hozzáadjuk a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé, tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját.
Ha a szaft sűrűsége is megfelelő levesszük a tűzről.
Köret tipp:
Főtt krumplival vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »






