Marhapörkölt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 kg marhalábszár
- 10 dkg füstölt szalonna
- 60 dkg vöröshagyma
- 3 ek sertészsír
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 paprika
- 2 paradicsom
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 kávéskanál őrölt köménymag
- 10 borókabogyó
- 5 babérlevél
- 1 kk majoránna
- 3 dl vörösbor
- 3 alma
- őrölt bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
Elkészítése:
A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zsírt és a felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük rajta.
A húst nagyobb darabokra kockázzuk, a bográcsba tesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntjük a vörösbort és hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot.
A húst puhulásáig főzzük. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Néha óvatosan megkeverjük. Kb 2 órai főzés után kóstolással állapítjuk meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük. A szaft sűrűségét is a hozzáadott vízzel tudjuk beállítani.
Az utolsó fél órában hozzáadjuk a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé, tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját.
Ha a szaft sűrűsége is megfelelő levesszük a tűzről.
Köret tipp:
Főtt krumplival vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.