Marhapörkölt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 2 kg marhalábszár
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg vöröshagyma
  • 3 ek sertészsír
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 paprika
  • 2 paradicsom
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kávéskanál őrölt köménymag
  • 10 borókabogyó
  • 5 babérlevél
  • 1 kk majoránna
  • 3 dl vörösbor
  • 3 alma
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítése:

A szalonnát apróra vágjuk és zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a zsírt és a felaprított hagymát, fokhagymát megdinszteljük rajta.

Marhapörkölt bográcsban 007

A húst nagyobb darabokra kockázzuk, a bográcsba tesszük, majd fehéredésig pirítjuk. Ezután sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, a többi fűszert, aláöntjük a vörösbort és hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot.

Marhapörkölt bográcsban 010

A húst puhulásáig főzzük. Az elfövő levet vízzel pótoljuk. Néha óvatosan megkeverjük. Kb 2 órai főzés után kóstolással állapítjuk meg a hús puhaságát, ha szükséges még sózzuk, fűszerezzük. A szaft sűrűségét is a hozzáadott vízzel tudjuk beállítani.

Az utolsó fél órában hozzáadjuk a meghámozott és kisebb cikkekre vágott almát. Az alma szét fog főni benne, sűrűbbé, tartalmasabbá és pikánssá téve a pörkölt szaftját.

Marha pörkölt bográcsban 002

Ha a szaft sűrűsége is megfelelő levesszük a tűzről.

Köret tipp:

Főtt krumplival vagy kenyérrel és savanyúsággal tálaljuk.