Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval recept

Főtt marhaszelet erdei gombás raguval
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg marhaszegy
    • 10 dkg füstölt szalonna
    • 8 dkg szárított vegyes erdei gomba (vagy 40 dkg friss)
    • 2 fej vöröshagyma
    • néhány gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
    • 1 nagyobb hámozott paradicsom
    • 4 ek tejföl
    • 1 kk étkezési keményítő
    • kevés só
    • frissen őrölt bors
    • 1 csapott ek őrölt csemege pirospaprika
    • 1 kk csilipehely
    • kevés friss, vagy szárított petrezselyemzöld
    • kevés sertészsír

    Elkészítése:

    A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve főzzük. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk, a szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk. (Lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék a legfinomabb szárított erdei gombákból van összeállítva.)

    A paradicsomról lehúzzuk a héját. (Vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, már könnyen lehúzható róla.)

    A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.

    Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük. A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz. A maradék alaplevet lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle.

    Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk.

    A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.

    Kevés csilipehellyel, petrezselyemzölddel, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük.

    Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.

    Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.

    A főtt marhaszelet erdei gombás raguval kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 113 kcal
    Fehérje: 10 g
    Szénhidrát: 2 g
    Zsír: 7 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá