Hozzávalók:
Elkészítése:
A marhahúst egy darabban, enyhén sós vízben néhány szem borssal, fedő alatt hosszú időn keresztül, gyöngyözve főzzük. Mikor a hús már félkész állapotban van, a szalonnát csíkokra vágjuk, a szárított gombát annyi vízben, hogy kétszeresen ellepje, beáztatjuk. (Lehet friss erdei gombából is csinálni, de a kereskedelemben kapható keverék a legfinomabb szárított erdei gombákból van összeállítva.)
A paradicsomról lehúzzuk a héját. (Vizet forralunk, majd a paradicsom csumáját kivágjuk, kereszt alakban bevágjuk, és szűrővel a vízbe mártjuk. Amikor a paradicsom héja kezd ráncosodni, kivesszük, és mikor meghűlt, már könnyen lehúzható róla.)
A vöröshagymát felcsíkozzuk, a fokhagymát meghámozzuk, feldaraboljuk, majd sóval, kés lapja alatt vágódeszkán szétnyomjuk.
Ha a hús megfőtt, kivesszük a főzővízből, száraz felületre fektetjük, lecsöpögtetjük. A főzővíz egy részét, mint kitűnő alaplevet, felhasználjuk a raguhoz. A maradék alaplevet lefagyaszthatjuk későbbi felhasználás céljából, vagy zöldségeket, tésztát belefőzve kitűnő levest készíthetünk belőle.
Nagyon kevés zsiradékon a csíkokra vágott szalonnát megpirítjuk, majd kisült zsírján a hagymát, majd a szétzúzott fokhagymát is megpároljuk. Enyhén megsózzuk. A meghámozott paradicsomot feldarabolva hozzáadjuk, majd rövid idő után a fakanállal szétnyomjuk.
A beáztatott gombát is beleöntjük az áztató levével együtt. Felforraljuk.
Kevés csilipehellyel, petrezselyemzölddel, őrölt pirospaprikával fűszerezzük, felöntjük fél bögre hús alaplével. Mikor visszamelegedett, elkeverjük a tejföllel, majd kevés keményítőt szitálva rá ismét elkeverjük.
Enyhe gyöngyözés mellett kevergetve besűrítjük. A meghűlt húst ujjnyi, vagy ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk, száraztésztát, vagy galuskát főzünk mellé, és bőséges ragut halmozunk a tésztán tálalt hússzeletekre.
Tejföllel is tálalhatjuk, ha valaki még igényel hozzá.