Erdélyi tokány recept

Hozzávalók:
- 80 dkg marhalapocka
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 db kisseb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 dkg paradicsompüré
- 2 db paprika
- 1 dl fehérbor
- só
- őrölt bors
- majoránna
Elkészítése:
A marhalapockát megmossuk és 1cm vastagságú, 5cm hosszúságú csíkokra vágjuk. A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát.
Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét és folyamatosan keverve néhány percig főzzük. Belerakjuk a húst, sót, (óvatosan) majoránnát, borsot és a 2 db paprikát felkarikázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megfőtt hozzáadjuk a sült szalonnát ezzel pár percig főzzük, sűrű lével tálaljuk. Tarhonyával, puliszkával, rizzsel, esetleg hagymás törtburgonyával tálalhatjuk. Savanyúságot kínálunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Sztori: Ezt az ősi magyar ételt pörkölthöz hasonlóan, de őrölt pirospaprika nélkül készítettem.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »