Erdélyi tokány

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Erdélyi tokány

Hozzávalók:

  • 80 dkg marhalapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db kisseb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg paradicsompüré
  • 2 db paprika
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt bors
  • majoránna

Elkészítése:
A marhalapockát megmossuk és 1cm vastagságú, 5cm hosszúságú csíkokra vágjuk. A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát.
Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét és folyamatosan keverve néhány percig főzzük. Belerakjuk a húst, sót, (óvatosan) majoránnát, borsot és a 2 db paprikát felkarikázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Ha a hús megfőtt hozzáadjuk a sült szalonnát ezzel pár percig főzzük, sűrű lével tálaljuk. Tarhonyával, puliszkával, rizzsel, esetleg hagymás törtburgonyával tálalhatjuk. Savanyúságot kínálunk hozzá.
Jó étvágyat kívánok!

Sztori: Ezt az ősi magyar ételt pörkölthöz hasonlóan, de őrölt pirospaprika nélkül készítettem.