Dolce Vita – Ínyenc tál recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Almakaramell:
- 1 nagy alma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk kakukkfű
- 2 ek cukor
- citromlé ízlés szerint
- só
Lila hagyma lekvár:
- 1 lila hagyma
- 2 ek balzsamecet
- 2 dl víz
- 2 dl édes vörösbor
- 3 ek cukor
- só
Cékla-burgonya torony:
- 1 kisebb cékla
- 1 kisebb krumpli
- só
- ecet
- olívaolaj
Grill hús:
- 1 szelet sertéstarja vagy steak (16-18 dkg)
- 1 ek durvára tört színes bors
- olaj
- só
- mustár
Elkészítése:
A húst aznap, az elkészítés előtt pár órával, vagy előtte való nap bepácoljuk a mustáros, olajos, borsos pácba.
Egy lábasba feltesszük főni a céklát és a burgonyát héjastól, jól megsózzuk a vizet, teszünk bele ecetet. A burgonyának sem fog ártani.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagyobb darabokra szeleteljük. A fokhagymát is felszeleteljük.
A lila hagymát félkarikákra szeljük. Egy-egy edénybe kis lángon feltesszük a cukrot karamellizálódni az almához és a lekvárhoz. Figyelni kell, nem éghet meg és nem lehet túl barna sem, épp csak szépen olvadjon fel, majd az egyik edénybe a cukorra dobjuk az almát és a fokhagymát, felöntjük a citromlével és kevés vízzel, megsózzuk, és kis lángon hagyjuk főni fedő alatt. Óvatosan készítsük, mert a cukor fröcsköl!
A hagymát is rádobjuk a másik edényben a cukorra, felöntjük a vízzel és a borral, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáadjuk a balzsamecetet. Mindkét edény tartalmát figyelve, folyamatosan kevergetjük. Ha még nem puha az alma vagy a hagyma, felöntjük egy kis vízzel, és készre főzzük őket.
Ha az alma megfőtt, szép aranybarna és még van alatta egy kis folyékonyabb szirupos lé, beledobjuk a kakukkfüvet, hagyjuk rottyanni egyet, majd botmixerrel átturmixoljuk, és félretesszük.
A lila hagyma lekvárnak is sziruposnak kell lennie, de nem főhet szét! Kiszedjük egy üvegtálba.
Ha a burgonya és a cékla megfőtt, és ki is hűltek, lehúzzuk a héjukat. Közepesen vastag karikákra szeleteljük őket, és egy közepes lángon melegített serpenyőben, olívaolajon mindkét oldalukat aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük egy tányérra őket, megszórjuk kevés sóval és félretesszük.
A húsról leszedünk annyi pácot, amennyit csak tudunk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és vigyázva, hogy az olaj ne égessen meg, 2-3 percig sütjük először az egyik, majd ugyanennyi ideig a másik oldalát. Kitesszük egy vágódeszkára, és hagyjuk pihenni tálalásig.
Tálalásnál szedünk egy kanálnyi almapürét a tányér szélére, és egy kanállal a közepétől félkörívben elhúzzuk. A húst ferdén felszeleteljük, és a püré vonalában szépen elhelyezzük. A céklát és a burgonyát rétegezve egymásra pakoljuk, tetejére nagy szemű tengeri sót szórunk, meglocsoljuk olívával és balzsamecettel.
Tipp:
Az anyaghányad itt egy főre van megadva. Természetesen a tálalásnál használható rukkola, vagy bármilyen szép saláta levél. Egy kicsit különlegesebb recept, tálalásban és összetételben is. Ízorgia, csodaszép és tényleg isteni. :)