Babgulyás bográcsban recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg marhalábszár
- 50 dkg tarkabab
- 5 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 paprika
- 1 chili paprika
- 2 paradicsom
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint só
- 4 babérlevél
- 0,5 zellergumó
- 2 ek pirospaprika
- 2 dl vörösbor
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 6 ek rétesliszt
Elkészítése:
A babot előző este beáztatom.
A szalonnát felkockázom és bográcsban kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.
Ha kész, leveszem a tűzről, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, aláöntöm a vörösbort és 1 órán át főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.
1 óra múlva felöntöm 2 liter vízzel, hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózom és még 1 órát főzöm.
Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom és a második óra eltelte után, a leveshez adom.
A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.