Babgulyás bográcsban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 50 dkg tarkabab
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika
  • 1 chili paprika
  • 2 paradicsom
  • ízlés szerint őrölt bors
  • ízlés szerint só
  • 4 babérlevél
  • 0,5 zellergumó
  • 2 ek pirospaprika
  • 2 dl vörösbor
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 tojás
  • 6 ek rétesliszt

Elkészítése:

A babot előző este beáztatom.

A szalonnát felkockázom és bográcsban kisütöm a zsírját, majd ezen megdinsztelem a kockára vágott vöröshagymát, az áttört fokhagymát és a feldarabolt paprikát.

Ha kész, leveszem a tűzről, rászórom a pirospaprikát és borsot, elkeverem, majd ráteszem a kockára vágott húst, beleaprítom a paradicsomot, sózom, aláöntöm a vörösbort és 1 órán át főzöm. Néha megkeverem, az elfőtt levet vízzel pótolom.

1 óra múlva felöntöm 2 liter vízzel, hozzáadom a babot (előtte az áztatóvizet leöntöm), a babérlevelet, az erős paprikát. Ha szükséges sózom és még 1 órát főzöm.

Közben megtisztítom a répákat, kockára vágom és a második óra eltelte után, a leveshez adom.

A tojásból, lisztből, csipet sóval, közepes lágyságú tésztát gyúrok. Ha már minden majdnem puha, a tésztát a levesbe csipkedem.
10 perc forralás után tálalom. Friss kenyeret kínálok mellé.