Zurek Nikol módra recept

Hozzávalók:
- 1 evőkanál sertészsír
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kg krumpli
- 20 dkg húsos szalonna
- 6 db virsli (lehetőleg füstölt ízű)
- 1 teáskanál tárkony (szárított)
- fehérborecet, vagy sima 10%-os ételecet (ízlés szerint)
- só (ízlés szerint)
- fél pohár nagy tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítése:
A sertészsíron megpirítom a felaprított vöröshagymát és a szétzúzott fokhagymákat. Ezután beleteszem az apró kockákra vágott húsos szalonnát, majd a zsírjára sütöm. Ezt kb. 2l vízzel felöntöm, majd beleteszem a felkockázott krumplit. Mikor a burgonya már félig megfőtt beleteszem a felkarikázott virslit. Amikor minden összefőtt, megsózom és behabarom a lisztes tejföllel. Ezután tárkonyt szórok rá és jól összeforralom. Amikor már lekapcsoltam a gázt, belerakom a fehérbor ecetet, ettől lesz pikáns az íze (én kb. 1 evőkanállal rakok bele).
Levesbetétnek főt tojást lehet beletenni, én ezt kihagytam, mert anélkül is isteni és laktató.
Aki szereti, ehet mellé puha kenyeret.
Sztori: Két éve nyáron Krakkóban (Lengyelország) nyaraltunk, ahol megkóstoltuk ezt az isteni levest. Annyira ízletes volt, hogy amikor hazaértünk ,egyből rákerestem az alapreceptre. Én kicsit változtattam rajta, hogy minél olcsóbban el lehessen készíteni. Az eredeti recept szerint fehér kolbászt (ami nem olcsó) kell beletenni, én ezt füstös ízű virslire cseréltem. Így is isteni.
Levesbetétnek nem rakok bele főtt tojást, abból inkább egy finom sütit sütök :) Mi puha kenyeret szeretünk mellé enni.
Mindenkinek jó étvágyat hozzá!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »