Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 20 dkg sajt
- 1 kis fej hagyma
- 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dkg vaj (margarin)
- 2 gerezd fokhagyma
- 5 db zsálya levél
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 l húsleves alaplé
A sonkás galuskához:
- 10 dkg sonka
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg vaj
- 7 dkg liszt
- só
Elkészítése:
Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki ha áll, mielőtt kifőzzük.
A sonkát nagyon apróra vágjuk. Egy tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félretesszük.
Edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével.
Megsózzuk, hozzáadjuk a zsálya leveleket és beletesszük, a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük. Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat.
Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest és a tetejét meghintjük frissen őrölt feketeborssal. Egy-egy zsályalevéllel díszítjük.