Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg sajt
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 dl jó minőségű, száraz fehérbor
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg vaj (margarin)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db zsálya levél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 l húsleves alaplé

A sonkás galuskához:

  • 10 dkg sonka
  • 1 tojás
  • 2 dkg vaj
  • 7 dkg liszt

Elkészítése:

Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki ha áll, mielőtt kifőzzük.

A sonkát nagyon apróra vágjuk. Egy tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félretesszük.

Edényben felmelegítjük a vajat, hozzáadunk egy kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével.

Megsózzuk, hozzáadjuk a zsálya leveleket és beletesszük, a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük. Közben egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat.

Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest és a tetejét meghintjük frissen őrölt feketeborssal. Egy-egy zsályalevéllel díszítjük.