Vöröslencse krémleves kolbász chipsszel recept
Hozzávalók:
- 10 dkg vöröslencse
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 kisebb darab gyömbér reszelve
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 burgonya
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 kiskanál római kömény
- 3-4 szál korianderzöld
- 4 evőkanál olívaolaj
- 5-6 füstölt szalonnabőr (elhagyható)
- 1 ek keményítő
- 3 ek joghurt
Elkészítése:
A lencsét 3-4 órára beáztatjuk.
A hagymát apróra vágjuk és az olajon egy fazékban megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk, a reszelt gyömbérrel meg a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk a felaprított répát és burgonyát.
A lencsét ezután leszűrjük és beleöntjük a többihez. Felöntjük zöldségalaplével vagy vízzel. Beledobjuk a szalonnabőrkét is. Lassú tűzön főzzük puhára, majd botmixerrel pürésítjük.
A kolbászt vékonyra szeleteljük és külön serpenyőben kisütjük. Kevés leveslevet a keményítővel és a joghurttal kikeverjük és besűrítjük vele.
Csészékben kínáljuk, és a tetejére helyezzük a kolbászokat meglocsolva a paprikás zsírral. Ha a bőrkét nem szeretjük, akkor dobjuk ki a levesből, de fontos része ízesítés szempontjából. Én azt is a levessel együtt pürésítem. Korianderzölddel díszítjük.