Vöröslencse krémleves kökusztejjel, chilis-fokhagymás rákkal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Leveshez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 3 teáskanál egész római kömény
- 5 darab kisebb babérlevél
- 1 teáskanál friss, aprított gyömbér
- 30 dkg vörös lencse
- 2 dl kókusztej
- só
Rákhoz
- 1 bő evőkanál kókuszzsír
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 20 dkg tisztított garnélarák
- chilipehely, só ízlés szerint
Elkészítése:
Leves elkészítése:
Az olajat egy fazékba öntjük és rádobjuk a felaprított vöröshagymát és a fűszereket, pár percig “izzasztjuk”. Hozzáadjuk a felvágott fokhagymát és kevergetve pirítjuk 2-3 percig.
Beletesszük a megtisztított, felkarikázott zöldségeket és további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a lencsét, felöntjük 1 liter vízzel és fedő alatt közepes lángon addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ez nagyjából 30 percet vesz igénybe.
Ha a lencse puha, kivesszük a babérleveleket és leturmixoljuk botmixerrel. Hozzáöntjük a kókusztejet, sózzuk. Ha nagyon sűrű lenne, akkor önthetünk még hozzá egy kis meleg vizet.
Rák elkészítése:
Egy kisebb serpenyőbe tesszük a kókuszzsírt. Hozzáadjuk a felkarikázott fokhagymát, 1-2 csipet chili pelyhet és sót. Amikor forr, beledobjuk a garnélát és pár percig pirítjuk, amíg rózsaszín színe nem lesz.
A rákot a forró leves tetejére kanalazva tálaljuk.
Tipp:
Ez egy igazán egzotikus, karakteres ízű leves, amivel különlegesebbé tehetünk egy ünnepi vacsorát.
Nem kell aggódni amiatt, hogy a kömény egészben kerül bele, így sokkal intenzívebb és egyedibb lesz a leves ízvilága, és a pürésítés során úgyis felőrlődnek a magok.